Különös betegségek

2012.12.14. 22:27

A Cotard-szindróma

Milyen lehet vajon úgy élni életed minden másodpercét, hogy valójában úgy érzed nem is élsz?! Ez a látszólag összefüggéstelen költői kérdés bizonyos emberek életében sajnos nagy problémát okoz.

A Cotard-szindróma –élőhalott szindróma- a világon az egyik legritkábban előforduló mentális betegség.

cotard_1.jpg

A betegség következtében az elszenvedője azt képzeli, hogy nem él, esetleg hiányzik valamilyen életfontosságú szerve vagy a lelke. Voltaképp mintha egy élőhalott lenne. A még inkább meghökkentő az, hogy habár a betegek többsége halottnak érzi magát (sok esetben még halhatatlannak is) mégis megpróbálkoznak az öngyilkossággal, mert abban látják egyedüli menekülési lehetőségüket. Sajnos a betegség következtében egyéb zavaró tényezők is felléphetnek, kezdve a hallucinációkkal vagy szaglászavarral. Ezáltal a beteg gyakran érez rothadó hús szagot, mi több, úgy gondolja, a saját teste rohad.

A betegség kialakulásának oka egyelőre nem tisztázott, találgatások azonban vannak. Bizonyos feltételezések szerint genetikai rendellenességről van szó, azonban ez nem bizonyított, épp ahogy egyik másik feltételezés sem. Egyes orvosok öröklődési lehetőséget is gyanítanak.

A betegség sokszor észrevétlenül „szökik” az ember életébe, és „mérgezi meg” az agyát. És épp ilyen gyorsan tűnhet is el az életéből valakinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://infinitum.blog.hu/api/trackback/id/tr424966098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása