Különös betegségek

2012.12.22. 18:03

Capragas-szindróma

Belecsöppennél egyetlen napra egy olyan életbe, ahol minden ismerős idegen?
 Először csak a közeli hozzátartozóid, aztán az egész rokonságod, a legjobb barátod, a házi kedvenceid és végül te magad is idegenné válnál önmagad számára.
Egy napot említettem, pedig egy Capragas-szindrómában szenvedőnek ez az érzet akár egész életét meghatározhatja.

tumblr_lxmpjaZzEj1qdvgiyo1_500.jpg

A betegség feljegyzése Joseph Capragas-hoz köthető, a felfedezés alapja egy nőnek a panaszai voltak. Az említett nő arról számolt be neki, hogy úgy érzi, férje helyét átvette valaki, aki éppen úgy néz ki és viselkedik, mint férje, de mégsem ő az.

Tehát a betegség alapvető tünete, hogy a beteg szilárd meggyőződése, hogy akik őt körülveszik csupán ismerőseit helyettesítő „imposztorok”. Leggyakrabban társuló tünet az arcfelismerési képtelenség.

A betegség fokozatosan súlyosbodik. Eleinte csak a legközelebbi rokonokról, ismerősökről  feltételezik a betegek, hogy nem valódiak; a legsúlyosabb esetben a beteg pedig már önmagát is idegenként kezeli. Az arcfelismerési képesség elvesztése miatt akár saját tükörképét sem ismeri fel.
/Az ismeretlenként való kezelés épületekre is vonatkozhat./

A betegség oka, ahogy a legtöbb ritka betegség esetében, itt sem tisztázott teljesen. Az viszont bizonyos, hogy a betegek agyában az arcfelismerést -, és az érzelem megélését segítő rendszerek kapcsolódása nem valósul meg. Magyarán egy arcot látva a beteg nem érzi ismerősnek azt.
Tesztek szerint, ha a beteg egy ismerőséről –vagy akár önmagáról- látott egy képet az lett a benyomása, hogy azt a valakit elsőnek látja.

A betegség lehet akut, átmeneti vagy krónikus is. Tehát néhány ember életében csupán hetekig jelent problémát a szindróma, mások esetében pedig egy egész életet keserít meg.

A leggyakrabban a paranoid betegek körében volt megfigyelhető a betegség. A betegség mindkét nemet érinti, de gyakrabban fordul elő nőknél.

A bejegyzés trackback címe:

https://infinitum.blog.hu/api/trackback/id/tr374977702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása