Azt nem mondom, hogy mindennap használjuk ezeket a kifejezéseket, de az szinte biztos, hogy mindenki hallott már róluk, talán még a jelentésüket is tudjuk. Nézzük meg most az eredetüket!

Ágról szakadt: szegény ember. Az akasztófáról szakadt kifejezésből ered, ami azt jelenti, hogy ha régen
felakasztottak egy embert, és a bizonyos személy élve esett le az akasztófáról-kötél elszakadása miatt-akkor
meghagyták az életét. Viszont száműzték és megfosztották minden vagyonától.


Kesztyűbe dudálni: Az eredete nem olyan mókás mint maga ez a szólás, hogy valakit megtanítunk kesztyűbe dudálni. A vaskesztyű egy kínvallató eszköz volt, valószínűleg hüvelyk- vagy körömszorító. Az eljárás közepette az alany jajgatott, cinikusan kifejezve: dudált.



Agyafúrt: ravasz, eszelős, bolond. Eredete az orvostudományban keresendő. Sok különböző betegség ellen alkalmazták a koponyalékelést, az agyüreg megfúrását, így az elmebetegek is hasonló eljárásban részesültek. Innen tehát az agyafúrt kifejezés.

Itt a kezem, nem disznóláb!
Állítólag a disznóláb egy íves markolatú, előltöltős pisztoly volt. Tehát az ilettő azt fejezi ki, hogy nincs nála
fegyver, barátságos szándékai vannak.

Lassan a testtel!
Ezt a szólást szó szerint kell értelmezni. Eredete: temetéseken hangzott el sokszor ez a mondat, akkor amikor
a holttestet vivők túl gyorsan haladtak a menet élén, és az idősebb gyászolók nem tudtak velük lépést tartani.

Ordít, mint a fába szorult féreg.
Jelentésével bizonyára mindenki tisztában van, viszont a vizuális típusoknak nem egy fába szorult kis kukacot kell  elképzelni (hiszen az nem ordítana, hanem örülne, hogy össze-vissza fúrkálhat), hanem egy farkast. Amíg Magyarországon éltek farkasok, a nép kártevőnek tekintette őket. Egyes vidékeken ma is toportyánférgeknek nevezik őket. Tehát eme szólás alatt egy farkast kell elképzelnünk, ami egy fa csapdába szorulva keservesen vonyít.

magyar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://infinitum.blog.hu/api/trackback/id/tr494981212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása