Az agyféltekék

2012.12.26. 18:23

Biztos éreztétek már, hogy valami nagyon kreatív ötletetek támadt (ezt a jobb agyféltekéteknek köszönhettétek), de közben valami 'belső hang' azt súgta, hogy úgysem tudjátok megvalósítani (erről a bal agyféltekétek tehetett). Nézzük meg most, hogy melyik félteke miért felelős.

agy.jpg

A bal agyfélteke

A bal agyfélteke racionális és logikusan gondolkodik, analizál, elemez. Megtervez mindent és utána kivitelezi a problémamegoldás egyes lépéseit.  Van időérzéke, nagyon tárgyilagos és kritikus. Ez a félteke felel a beszédért, a szavakból mondatokat képez a tanult szabályok szerint. Értelmezi és feldolgozza a bejövő információkat. Hozzá kapcsolódnak még a félelmeink és megszokásaink is. Testünk jobb oldalán mindent ez a rész irányít, így a vele kapcsolatos problémák a jobb oldalunkon fognak jelentkezni.

A jobb agyfélteke

Ez az agyfélteke a kreatív, fantáziadús és intuitív része az agyunknak. Felel a térlátásért, rajzolásért, éneklésért, zeneszerzésért és mindenért aminek a kreativitáshoz köze van. Van humorérzéke, felismeri az arcokat, színeket.
Erősek az érzelmi reakciói, a beszédben jelentkező érzelmi színezetet is érzékeli. Kockázatvállalásunkat is neki köszönhetjük. Minden ezzel a résszel kapcsolatos dolgot, testünk bal oldalán lehet érzékelni.

A tovább után bemutatok két tesztet.Az egyikkel kideríthetjük, hogy melyik fele a dominánsabb az agyunknak, másikkal pedig felpörgethetjük.

Az első tesztet már biztos ismeritek páran, ha az óramutató járásával megegyező irányba forog a táncos, akkor inkább a jobb agyféltekéteket használjátok, ha pedig ellenkező irányba akkor értelemszerűen a balt. Egy kis gyakorlással meg lehet változtatni a forgás irányát. :P

agyteszt.gif

A következő trükkel gyorsan felpörgethetjük agyunkat. Egy papírlap és két ceruza kell hozzá.

rajzolas.jpgAz első ceruzát fogd abba  a kezedbe amelyiket általában használod. Rakd a fekvő lap közepére és kezdj el rajzolni egy végtelen jelet, úgy, hogy a papír teljes szélességét kitöltse. Ne emeld fel a ceruzádat, rajzold át sokszor a fekvő nyolcast! Csináld ezt fél percig!

Ezt követően vedd át a másik kezedbe a ceruzát, és rajzold át a nyolcast, fél percen keresztül a másik irányba.

Végül vegyél ceruzát mind a kettő kezedbe! Fordítsd meg a lapot, kezdj el két végtelen jelet (fele olyan széleseket mint az előző, hiszen el kell férniük) egymás mellé rajzolni, mind a két kezeddel, különböző irányba! Végezd ezt is fél percig! Ezután elvileg azt kell tapasztalnod, hogy agyad teljesítménye megnő, és sokkal több, kreatívabb ötleted támad. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://infinitum.blog.hu/api/trackback/id/tr424982393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása